ΔΡΑΣΕΙΣ


Σκοπός ποδηλατικών δράσεων


Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΡΕΑ καλεί όλους να συμμετάσχουν στις  ποδηλατοβόλτες μας στην ύπαιθρο. Ενημερωθείτε για τους κανόνες και τις διαδρομές μας, κάντε έναν έλεγχο στο ποδήλατό σας, πάρτε την παρέα σας και ελάτε στο σταθερό ραντεβού μας. Ακόμα και αν δεν έχετε παρέα που θα σας ακολουθήσει είμαστε σίγουροι πως δεν θα σας αφήσουμε να νοιώσετε άβολα ανάμεσά μας.

Οι ποδηλατικες δράσεις γίνονται:
για να κάνουμε έντονη την παρουσία μας στους δρόμους ώστε να εξοικειωθούν οι οδηγοί αυτοκινήτων στην παρουσία ποδηλάτων.


για να εμπνεύσουμε ασφάλεια και να ενθαρρύνουμε όσους θέλουν να δοκιμάσουν το ποδήλατο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να το κάνουν με μαζί μας μέχρι να νοιώσουν έτοιμοι και να συνεχίσουν μόνοι τους.


για να εκπαιδεύσουμε τους νέους οδηγούς ποδηλάτου, σε «οδική συνείδηση».


για να προβάλλουμε την επιλογή μας για την χρήση ποδηλάτου και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


για να προάγουμε την κοινωνικότητα μεταξύ αγνώστων φέρνοντας κοντά ανθρώπους που μέχρι στιγμής έκαναν μοναχικές βόλτες.

Κανόνες για τις βόλτες μας

Τηρούμε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθ όλη την διάρκεια της διαδρομής.


Σε όλη την διαδρομή κινούμαστε σε ζευγάρια. Προσπαθούμε πάντοτε να αφήνουμε ένα ρεύμα κυκλοφορίας για τα υπόλοιπα οχήματα. Αν χρειαστεί θα κινηθούμε και ένας ένας.


Κρατάμε σταθερή ταχύτητα χωρίς να δημιουργούμε κενό από τους μπροστινούς μας.


Σε περίπτωση που κοπεί το γκρουπ μας (π.χ λόγο φωτεινού σηματοδότη) τότε οι προπορευόμενοι κάνουν στην άκρη του δρόμου και περιμένουν να έρθουν και οι άλλοι χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.


Όταν υπάρχει εμπόδιο στο δρόμο μας (π.χ διπλοπαρκαρισμένα οχήματα) βγάζουμε το χέρι μας σε γωνία 45ο και προσπερνάμε ένας ένας.


Φοράμε πάντα το κράνος μας και χρησιμοποιούμε τα φώτα του ποδηλάτου όταν πέσει σκοτάδι.


Συμμορφωνόμαστε με το πρόγραμμα της διαδρομής όπως αυτό έχει ανακοινωθεί.


Συμμετέχουμε με δική μας ευθύνη λαμβάνοντας, ο καθένας προσωπικά, μέτρα για την ασφάλεια του και την ασφάλεια των άλλων.Φροντίζουμε πάντα να δείχνουμε στους υπολοίπους οδηγούς και πεζούς καλή αγωγή και ποτέ δεν διαπληκτιζόμαστε μαζί τους. Οι ποδηλάτες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Δεν πρέπει ποτέ να αυτοδικούν. Την ώρα που εμείς διασκεδάζουμε αυτό που κάνουμε υπάρχουν παραδίπλα μας οδηγοί λεωφορείων, ταξί και αυτοκινήτων που μπορεί να βγάλουν τον εκνευρισμό τους πάνω μας. Δεν χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια.


Υπευθυνότητα


Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΡΕΑ ευθύνεται για την συλλογική εικόνα της ομάδας, όχι για μεμονωμένα μέλη. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες είναι υπεύθυνος για την δική του ασφάλεια έχοντας προνοήσει για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η συμμετοχή του. Ουδέποτε υπήρξε λόγος ώστε να καταλογισθούν ευθύνες ωστόσο ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι:


Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΡΕΑ είναι άτυπη πρωτοβουλία πολιτών χωρίς νομική μορφή.


Δεν εκπροσωπεί τα μέλη του. Όσοι θέλουν συμμετέχουν. Η ομάδα είναι ανοικτή για όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις.


Όλοι-ες συμμετέχουν με δική τους ευθύνη κρίνοντας οι ίδιοι-ες αν έχουν τις ικανότητες. Εμείς μπορούμε μόνο να κάνουμε παρατηρήσεις και συστάσεις σύμφωνα με την εμπειρία μας.


Φωτογραφίες και βίντεο μπορεί να καταγραφούν κατά την διάρκεια των δράσεων με σκοπό να προωθήσουμε το ποδήλατο ως ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.


Για επιπλέον δράσεις που μπορεί να προκύψουν μεταξύ συμμετεχόντων υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι. Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΡΕΑ δεν εγγυάται για αξιοπιστία και τις ικανότητες κανενός.


Δεν αποκλείουμε κανέναν από τις δράσεις μας, πέραν από όσους διαφωνούν με τα παραπάνω.